Coses (bones) que passen

Finalment estic en 2 processos de selecció. Una empresa és del Nord d'Alemanya i l'altra del Sud, en dues ciutats importants. Dues cultures diferents. Quan tinc la ocasió de parlar amb alguna persona d'Alemanya els hi faig el qüestionari estàndard per averiguar quines son les diferencies i on està millor. Les ciutats son Hamburg i Munic, les dues amb bona qualitat de vida, una amb mar i l'altre amb muntanya. Una és ciutat portuària, oberta, diuen, i acostumada a veure arribar a gent d'altres llocs i l'altra una mica conservadora i tradicional. La primera la desconec i la segona ja he viscut un any i hi vaig a passar de tant en tant algun cap de setmana.

Munic és una mica com la Andalusia d'Alemanya, son oberts i comunicatius però a vegades la amistat no va a més. Els tòpics a vegades tenen algo de veritat i ja he sentit algun alemany del Nord que li costa adaptar-se a Munic..

Però com en moltes ocasions, tanta energia pensant quina és la millor ciutat i al final les coses es decideixen soles quan una oferta de treball és una més interessant que l'altre. Encara que en aquesta ocasió serà complicat. Una un operador logística a nivell mundial amb 63.000 treballadors i l'altre una assegurança del grup Toyota. Dos empreses dos mons.

Però les coses bones que han passat no son precisament els processos de selecció aquests. Aquest cap de setmana he conegut a 3 persones noves i diferents sense tenir-ho previst.

Dissabte al matí anant a mirar botigues, una parella que parlava castellà i em vaig acostar. Ell és de Barcelona, enginyer Químic i fa una any que va arribar amb la seva parella que és de Polònia. Ella també coneixia el nord i li agradava més.

El diumenge pel matí vaig anar a un grup d'aquests que organitzen alguna activitat per Internet i vaig conèixer un enginyer de romania que havia treballat 7 anys a Hamburg (casualitat) i estava molt entusiasmat amb la ciutat. Treballava a Airbus i l'emprsa estava fent reestructuracions i havien baixat les comandes. Ara fa 4 mesos que viu a una hora de Stuttgart i ho està passant malament, diu que quan trobi alguna cosa tornara a Hamburg.

El diumenge per la tarda vaig anar a cine a veure la tercera part de la peli aquella que va d'estudiants erasmus. I al comprar l'entrada al costat hi havia un tio que va sentir l'accent que tenia i va preguntar-me d'on era? Ell era francès i també havia fet erasums a Alemanya. Ara portava ja 13 anys aquí treballant en una empresa de defensa. Havia començat com a informàtic i ara portava projectes. Després de la peli vem fer una cervesa. Al sortir s'havia acabat el futbol, alemania havia guanyat el mundial i hem va costar arribar a casa perque tots els carres estaven plens de cotxes celebrant la victoria, l'endema a França era festa nacional, 14 de Juliol.

El frances deia que el problema que s'havia trobat s que a la feina no eren gens socials. I que com jo, també s'havia trobat amb gent que estaven asseguts a 2 metros de distancia i no es parlaven ni per dir bon dia. La gent jove ja era diferent i ell li agradava quan venien el estudiants en practiques del Paquistan, Brasil, etc.. perque era gent que tenia ganes de parlar i que se sentien incomodes amb el sovint tracte d'acollida aquest tranquil i distants dels alemanys. Però deia que també era un tema generacional, la gent jove no ho era tant. I moltes vegades era un tema de la direcció que també eren així. Aquesta característica crec que és més de la zona de Baden-Württemberg. Aquí Alemanya a poc a poc vaig coneixent les diferencies entre regions. Sobre els suïssos i austríacs no cal fer cap comentari.... desagradable....

Amb el de Barcelona o amb el francès segurament quedarem algun altre dia. I amb els tres va ser interessant veure les seves opinions sobre les diferencies culturals, nord-sud, alemany no-aleman, alemany nord alemany sud, no alemany nord alemany sud, alemany nord no alemany sud, eetc, etc, etc..., etc....

El cap de setmana vaig a Hamburg a investigar com és la ciutat, a través del ball, els carrers, els centres comercials, etc, etc, etc...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo he notat canvis (sociabilitat, portes obertes ...) només canviar de departament, i penso que el tema generacional hi pot tenir a veure. La mitjana d'edat a l'altre departament era molt més baixa. De tota manera segueixo molt lluny de la situació que expliques. Amb el tracte que rebo a la feina no em puc pas queixar. Sort amb aquests processos!